Met een thunderbolt 3 kun je zonder zorgen genieten van je game

Als je zegt dat Thunderbolt 3 alleen de naam is van een uitgang of aansluiting, dan is dat niet helemaal correct. Meer is het de naam van protocol dat toegepast wordt voor bestandsoverdracht. Je zou het dus ook een USB C variant kunnen noemen die ondersteuning biedt aan HDMI-uitgangen, DVI en ook VGA. Opvallend is de maximale overdrachtssnelheid. Je kunt namelijk zowel data, video en audio overzetten met een snelheid van 40 Gbit/s. Daarmee is de derde versie twee keer sneller dan de tweede versie en bovendien vier keer zo snel als wanneer je gebruik maakt van USB 3.1, generatie 2. Zo kun je 5K televisie aansluiten of werken met twee 4K schermen, iets dat kan via HDMI uitgangen.

Wat betreft de prestaties is Thunderbolt 3 echt een must
Thunderbolt is ondertussen al weer toe aan de derde uitvoering. Wat betreft de prestaties op het gebied van USB C verbinding is de derde versie echt een must. Via deze interface en HDMI uitgangen sluit je – met behulp van een geschikte adapter- apparaten gemakkelijk aan op een laptop, op een smartphone of tablet. Je voert zo eenvoudig verschillende functies tegelijk uit terwijl schakelen tussen apparaten eveneens een optie is. Uiteraard dient een apparaat dan wel een uitgang te hebben die geschikt is voor Thunderbolt. 

Ook moeten zowel kabels en adapters om die randapparatuur aan te sluiten in staat zijn het protocol te kunnen verwerken. Het signaal kan overigens beide kanten op werken; een smartphone kun je bijvoorbeeld opladen met de laptop en tegelijk ook foto’s naar de laptop overzetten. Dat maakt het eveneens mogelijk verschillende apparaten in serie aan te sluiten. Je sluit meer randapparatuur aan door onderlinge verbindingen te gebruiken. In die serie komt het video signaal op de laatste plaats overigens.

Voor de derde versie is Mini Display Port ingeruild voor USB C
Het protocol werkt altijd via USB C. Aan de andere kant kunnen niet alle USB C kabels uit de voeten met het protocol. De voor Thunderbolt geschikte producten zijn overigens gemakkelijk te herkennen aan de bekende bliksemschicht die je op de stekker vindt. Als we spreken van USB C dan wordt gedoeld op de gehele kabel, vooral bekend van de smartphone. USB C kan omgekeerd aangesloten worden en het heeft bovendien de mogelijkheid om snel verbinding te leggen met verschillende apparaten. Voor de eerste twee uitvoeringen werd overigens nog gebruik gemaakt van de Mini Display Port. Er is nu echter gekozen om te kiezen voor connectiviteit met USB C.

Vaak is het de bedoeling om veel randapparatuur aan te sluiten
De meeste mensen gebruiken het protocol in de laptop, tablet of smartphone om randapparatuur aan te sluiten. Vaak is het dan de bedoeling om vooral veel randapparatuur aan te sluiten. Daarbij kun je overwegen switches of hubs aan te schaffen en te gebruiken. Met dit protocol wordt dus nadrukkelijk ondersteuning geboden aan een serie van protocollen als bijvoorbeeld stroomoverdracht en HDMI. Met dit protocol haal je simpelweg het meest uit USB C en maak je standaard gebruik van een breed pakket aan functies.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.