Tekenen dat je misschien een gameverslaving hebt 

Gameverslaving is een echte stoornis en het kan net zo slopend zijn als elke andere verslaving. Mensen die lijden aan een verslaving hebben vaak moeite om een evenwicht te vinden tussen hun verslavings-activiteiten en belangrijke aspecten van hun leven, zoals werk, school en relaties. Als je je zorgen maakt dat je misschien een gameverslaving hebt, zijn hier enkele tekenen om op te letten. 

Langer spelletjes spelen dan de bedoeling is

Als je merkt dat je regelmatig langer spelletjes speelt dan je van plan was, kan dit een teken zijn van een onderliggend probleem. Hoewel het normaal is om af en toe de tijd uit het oog te verliezen terwijl je spelletjes speelt, kan dit toch reden tot zorg zijn. Helemaal wanneer je regelmatig andere activiteiten opoffert om langer dan gepland door te spelen.

Gamen voorrang geven boven andere activiteiten 

Als je je verantwoordelijkheden verwaarloost ten gunste van het gamen of als je altijd op zoek bent naar manieren om meer speeltijd in je dag in te passen, kan dit een ander teken zijn dat er een probleem is. Iedereen heeft tijd nodig om te ontspannen en tot rust te komen na een lange dag op het werk of op school, maar als gamen het enige middel is geworden waarmee je je ontspant en ontstresst, dan is het waarschijnlijk tijd om je prioriteiten opnieuw te bekijken. 

Obsessief bezig zijn met je spel

Als je merkt dat je geobsedeerd bent over hoe ver je in bepaalde spellen bent gekomen of het gevoel hebt dat er iets ontbreekt als je er niet aan deelneemt (bijvoorbeeld voortdurend de spelstatistieken controleren), dan kunnen dit ook indicatoren zijn van een ongezonde relatie met videospellen. Gezonde gamers kunnen pauzes nemen van het spel zonder ontwenningsverschijnselen te ervaren of het gevoel te hebben dat ze onmiddellijk terug moeten komen. Wie dat niet kan, heeft misschien een verslavingsprobleem. 

Gameverslaving kan zich op veel verschillende manieren manifesteren en de hierboven genoemde tekenen zijn bedoeld als basisrichtlijnen over welk soort gedrag verder onderzoek kan rechtvaardigen en of er wellicht een probleem is. Als je het gevoel hebt dat je game gewoonten ongezonde niveaus hebben bereikt; aarzel dan niet om contact op te nemen met professionals die je kunnen begeleiden naar gezondere gedragingen en gewoonten. Kijk daarom eens op https://www.cacnverslavingszorg.nl/. Het is nooit te laat om veranderingen aan te brengen. Je hebt alleen het juiste ondersteuningssysteem nodig.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.