veilig online games kopen

Veilig online games kopen

Veilig online games kopen

Het is anno 2021 bijna ondenkbaar, wachten in de rij bij de winkel om de allernieuwste game te kunnen bemachtigen. Met de enorme opmars van online gaming, streaming en de ontwikkeling van e-commerce kun je sinds een aantal jaren de nieuwste game downloaden en gelijk spelen. Je hoeft niet meer in de kou te wachten, de kans dat de game is uitverkocht is nagenoeg verdwenen en de laatste updates zijn binnen handbereik.

Met de enorme vlucht van online winkelen heeft de online verkoop van games natuurlijk ook een vlucht genomen. Tussen 2018 en 2019 steeg het aantal elektronische betalingen aan de toonbank alleen al met 10%. In 2019 werd er in 2019 €53,4 miljard betaald via iDeal

De verwachte groei van het aantal transacties is €7,3 miljard in 2020.

Pas op voor internetfraude

Via computers, laptops, tablets en smartphones zijn de afgelopen jaren veel producten, diensten en maaltijden aangeschaft. Waar er veel geld in omloop is, zijn meestal ook criminelen actief. Zo is het aantal frauduleuze transacties is gestegen in waarde van €3,71 miljoen in 2018 naar €8,38 miljoen in 2019. Er zijn veel consumenten het afgelopen jaar slachtoffer geworden van internetfraude.


Hoe kun jij ervoor zorgen dat jij geen slachtoffer wordt van internetfraude? Hoe zorg je ervoor dat je de nieuwste game of software koopt bij een betrouwbare webshop? Hier volgen een aantal handige tips zodat jij minder snel slachtoffer wordt van internetfraude.

1. Keurmerk

Er zijn anno 2021 diverse keurmerken voor webwinkels actief waaraan je kunt herkennen of je met een valide webshop te maken hebt. Er zijn in Nederland een aantal keurmerken die zijn aangesloten bij de Geschillencommissie zoals Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk. Daarnaast zijn Webwinkelkeur en Qshops ook betrouwbaar, al zijn deze niet aangesloten bij de Geschillencommissie. Mocht je bij een webshop iets bestellen die één van deze keurmerken heeft dan is de kans op webwinkelfraude in ieder geval vele malen kleiner.

2. Vergroot je online veiligheid met een VPN

Vergroot jouw online veiligheid tijdens het online shoppen met een VPN. Een VPN is een soort veilige tunnel naar het internet. Met een VPN kun je jouw eigen internetverkeer beveiligen tegen hackers, de overheid en andere kwaadwillenden die mee willen gluren met wat jij doet online. 

Het is de meest effectieve manier om je eigen internetverkeer te versleutelen en je online identiteit te verbergen. Zodra je als gebruiker verbonden bent met een veilige VPN server, gaat het internetverkeer tussen jouw apparaat en het internet door een versleutelde tunnel waar niemand naar binnen kan kijken.

3. SSL

Een SSL verbinding houdt in dat de verbindingen, bijvoorbeeld voor betalingstransacties en het verzenden van gegevens bij formulieren zoals naam, email etc. vanuit een website veilig zijn. Dit gebeurt door een SSL certificaat te koppelen aan de website. Hiermee kan de privacy worden gewaarborgd van de bezoekers van de website. Wanneer de website gekoppeld is met een SSL certificaat is deze herkenbaar doordat er HTTPS voor de URL staat. Een niet beveiligde verbinding is HTTP zonder de “s”, deze “s” staat voor secure (veilig). Omdat op een mobiel http en https niet wordt weergegeven is er ook nog een slotje toegevoegd voor de URL om de beveiliging beter zichtbaar te maken.

4. Lees reviews & wees kritisch
Met het lezen van reviews kun je jezelf inlezen in de ervaringen die andere kopers hebben gehad bij de website. Zie je reviews van bijvoorbeeld Trustpilot, Webwinkel Keur of Kiyoh? Grote kans dat het dan een legitieme website is. Zie je alleen engelstalige reviews met foto’s die te mooi om waar lijken te zijn? Let dan op of je niet te maken hebt met een malafide webshop.

Google de naam van het bedrijf eens samen met het woord ‘klacht’of ‘review’. Een bedrijf kan de reviews namelijk ook zelf schrijven. Bekijk daarom verschillende reviews en beoordelingswebsites.

6. Check de Kamer van Koophandel

Bij de Kamer van Koophandel kun je controleren of het bedrijf staat ingeschreven. Het is verplicht voor een bedrijf om haar KVK nummer op de website te publiceren. Kun je aan de hand van het Kamer van Koophandel nummer niks vinden? Dan bestaat de kans dat het bedrijf niet bestaat of handelt onder een andere bedrijfsnaam.

Kijk ook op eens de website van de politie of er aangifte tegen het bedrijf is gedaan. Je kunt daar zoeken op url, rekeningnummer, e-mailadres of telefoonnummer.

7. Check contact informatie

Vermeldt het bedrijf een telefoonnummer, e-mailadres of fysiek adres maar heb je alsnog twijfels? Probeer dan contact op te nemen via telefoon, e-mail of chat. Reageren ze snel en zoals je kunt verwachten? Dan is er waarschijnlijk niks aan de hand. Bewaar de contactgegevens. Dan kunt u deze terugvinden als er iets mis is met uw bestelling. Bestelt u iets via social media? Maak ook een screenshot van de advertentie en de pagina van de verkoper.

8. Betaal achteraf indien mogelijk

Bedrijven bieden verschillende betaalmogelijkheden. Ken je het bedrijf niet goed? Betaal dan achteraf. Kun je alleen vooruit betalen? Wees dan extra voorzichtig. Check alle voorgaande punten goed om te bepalen of je dit bedrijf vertrouwt. Betaal bij voorkeur verzekerd. Bijvoorbeeld met creditcard. Dan kun je je geld terug krijgen als het bedrijf de bestelling niet levert. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.